فهرست مطالب

مجله پایش
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 113، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عماد اشتری نژاد، کامبیز احمدی*، آزاده مجیری صفحات 7-17
    مقدمه

    استفاده از روش های آماری برای رسیدن به خوشه بندی و رتبه بندی سلامت در جامعه می تواند نمای مناسبی از وضعیت سلامت در استان های ایران را به دولتمردان ارایه دهد. هدف پژوهش حاضر خوشه بندی و رتبه بندی استان های ایران بر اساس برخی از شاخص های سلامت بود. 

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی بود که به روش توصیفی-تحلیلی اجرا شد. در این مطالعه شاخص‎های تعداد کارکنان شاغل در دانشکده های علوم پزشکی، پزشکان، پیراپزشکان، بیمارستان، تخت های فعال، مراکز ارایه دهنده مراقبت اولیه بهداشتی، آزمایشگاه ها، مراکز توانبخشی، مراکز پزشکی هسته‎ای، درمانگاه و پایگاه اورژانس به عنوان شاخص های سلامت 31 استان کشور جهت خوشه بندی و رتبه بندی در نظر گرفته شد. داده های مورد نیاز از سالنامه های آماری مرکز آمار ایران جمع آوری و برای خوشه بندی و رتبه بندی استفاده شد. خوشه بندی و مصورسازی داده ها با استفاده از نرم افزار R و رتبه بندی با استفاده از نرم افزار تاپسیس انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج استان‎های ایلام، یزد، سمنان، خراسان جنوبی، زنجان، اردبیل، فارس، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری به ترتیب بیشترین امتیاز سلامت را داشتند که بر اساس روش خوشه بندی نیز در خوشه سوم قرار گرفتند. کمترین امتیازات نیز متعلق به خوشه اول بود. در این خوشه، استان های قم، تهران، البرز و همدان به ترتیب با امتیازهای 0/552، 0/540، 0/460 و 0/36 رتبه های 28 الی 31 را داشتند. همچنین استان های خوشه دوم با امتیاز تقریبا برابر در رتبه های 10 الی 27 قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    به منظور رسیدن به عدالت در سلامت باید شاخص های آن در استان های همدان، البرز، تهران و قم تا رسیدن به سرانه استاندارد ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: تاپسیس، خوشه بندی، رتبه بندی، شاخص های سلامت
  • علی محمد مصدق راد، علیرضا درودی، فرشته کریمی* صفحات 19-34
    مقدمه

    تعرفه خدمات سلامت، "قیمت دستوری خدمات سلامت است که توسط مراجع قانونی تعیین شده و خریداران خدمات سلامت باید آن مبلغ را در ازای منافع حاصل از دریافت خدمات به ارایه دهندگان خدمت سلامت پرداخت کنند". نظام قیمت گذاری و تعرفه گذاری خدمات سلامت در ایران با چالش هایی مواجه است. هدف این مطالعه شناسایی و تبیین روش های قیمت گذاری و تعرفه گذاری خدمات سلامت بود. 

    مواد و روش کار

    این مطالعه با روش مرور حیطه ای در سال 1402 انجام شد. از پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی PubMed، Web Of Science، Scopus، Embase و ProQuest و پایگاه های اطلاعاتی فارسی Magiran، Iranmedex و SID و موتورهای جستجوگر Google و Google scholar برای یافتن منابع علمی این مطالعه استفاده شد. در نهایت، تعداد 45 مستند مرتبط با قیمت گذاری و تعرفه گذاری خدمات سلامت انتخاب و با کمک نسخه 10 نرم افزار MAXQDA  تحلیل شدند.

    یافته ها

    تعداد 20 روش قیمت گذاری و تعرفه گذاری خدمات سلامت شناسایی شد که عبارتند از روش های سرانه، روزانه، کارانه، بودجه گلوبال، توافقی، ارزش نسبی مبتنی بر منابع مصرف شده، مبتنی بر هزینه، مبتنی بر ارزش، مبتنی بر عملکرد، مبتنی بر بهترین عملکرد، گروه های تشخیصی مرتبط، بسته ای، مرجع، سطحی، تناسبی، ممتاز، مبتنی بر بازار، مبتنی بر ریسک، اشتراکی و مناقصه رقابتی. هر کدام از این روش های قیمت گذاری و تعرفه گذاری خدمات سلامت مزایا و معایبی دارد. به طور کلی، روش های آینده نگر و ثابت تعرفه گذاری خدمات سلامت منجر به کنترل هزینه های سلامت و افزایش کارایی سازمان های بهداشتی و درمانی می شود. استفاده از روش های مکمل مبتنی بر ارزش و  عملکرد منجر به بهبود کیفیت خدمات سلامت و دستیابی به سلامتی مردم می شود.

    نتیجه گیری

    روش های قیمت گذاری و تعرفه گذاری خدمات و مراقبت های سلامت بر انگیزه ارایه کنندگان خدمات سلامت، دسترسی به خدمات سلامت، کیفیت خدمات سلامت و مخارج سلامت اثر می گذارند. روش سرانه به همراه روش های متغیر مبتنی بر ارزش و عملکرد برای تعرفه گذاری خدمات سرپایی و روش های گروه های تشخیصی مرتبط، بسته ای و مبتنی بر بهترین عملکرد برای تعرفه گذاری خدمات بستری در ایران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تعرفه گذاری، قیمت گذاری، خدمات سلامت، مرور حیطه ای
  • جعفرصادق تبریزی، زهرا محمدی، معصومه ابراهیمی توانی، علی حیدری روچی، فرید غریبی* صفحات 35-46
    مقدمه

    محیط ارایه مراقبت های بهداشتی باید حداکثر ایمنی را برای پرسنل و مراجعان فراهم نماید. لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ایمنی سازه ای و غیرسازه ای مراکز بهداشتی و درمانی اولیه در شهر تبریز انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1398 در 40 مرکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز اجرا گردید. ابزار مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی محتوایی با کسب نمره 0/91 و 0/84 بترتیب برای شاخص های CVR و CVI مورد تایید قرار گرفت. پژوهشگران، میزان انطباق فضای فیزیکی این مراکز را با چک لیست مورد استفاده به روش مصاحبه، مشاهده و مرور اسناد مورد ارزیابی قرار دادند. نتایج بررسی توصیفی برای متغیرهای کیفی بصورت فراوانی (درصد) و متغیرهای کمی بصورت میانگین (انحراف معیار) گزارش گردید. به منظور تعیین ارتباط اطلاعات زمینه ای با وضعیت ایمنی مراکز، بسته به دو یا چندحالتی بودن متغیرها از آزمون T-test، ANOVA و متعاقبا Tukey استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که میزان رعایت ایمنی سازه ای، غیرسازه ای و کل برای فضای فیزیکی مراکز خدمات جامع سلامت مورد بررسی به ترتیب برابر با 48/2، 37/4 و 43 درصد است. بر مبنای نقاط برش آماری تعیین شده می توان سطح رعایت ایمنی سازه ای و کل مراکز خدمات جامع سلامت را در حد متوسط، و سطح رعایت ایمنی غیرسازه ای آن ها را نیز در سطح ضعیف دسته بندی نمود. یافته های تحلیلی نیز نشان داد که بین منطقه شهری با ایمنی غیرسازه ای ارتباط آماری معنی دار وجود دارد؛ بطوریکه که ایمنی غیرسازه ای مراکز خدمات جامع سلامت واقع در منطقه 4 شهری به طور معنی دار از مراکز خدمات جامع سلامت قرار گرفته در منطقه 10 شهری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت ایمنی فضای فیزیکی مراکز خدمات جامع سلامت شهر تبریز در سطح نامطلوب ارزیابی گردید، لذا این مراکز قادر نخواهند بود در صورت وقوع بحران های جدی به جامعه تحت پوشش خود خدمت رسانی مناسب داشته باشند.

    کلیدواژگان: ایمنی سازه ای، ایمنی غیرسازه ای، فضای فیزیکی، مرکز بهداشتی
  • محمد جبرائیلی، رسول بیدل نیکو، بهلول رحیمی، ناصر مسعودی، شیلا حسن زاده*، فرشاد فقی سلوک صفحات 47-55
    مقدمه

    باتوجه به آمار بالای تصادفات رانندگی در ایران، بررسی عوامل مرتبط با شدت سوانح ترافیکی ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط رعایت نکات ایمنی با شدت آسیب های ناشی از سوانح ترافیکی در شهرستان ارومیه بود.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی- مقطعی بود که بصورت گذشته نگر بر روی داده های سیستم ثبت تروما از سال 1396 الی1401 انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل 428 راننده بود که به دلیل ترومای ناشی از حادثه رانندگی در بیماستان امام خمینی (ره) شهرستان ارومیه بستری شده بودند. داده ها در فرم محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شده بود، جمع وری و وارد نرم افزار SPSS16 گردید. برای بررسی ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک، و ناحیه   آسیب دیده، عوامل رفتاری، استفاده از تجهیزات ایمنی (کیسه هوا و کمربند ایمنی) با شدت آسیب نیز از آماره کای اسکویر و فیشر استفاده شد.

    یافته ها

    از 428 راننده آسیب دیده در سوانح ترافیکی در این مطالعه، بیشترین آسیب در نواحی سر و گردن بود. عدم استفاده از کمربند ایمنی و عدم وجود کیسه هوا به ترتیب در 277 و 340 مورد از حوادث گزارش شده بود.287 نفر سابقه مصرف الکل، 284 نفر مصرف موادمخدر و 346 نفر مصرف دارو داشتند. بین متغیرهای سن، جنسیت، ناحیه آسیب دیده، استفاده از کمربند ایمنی، داشتن کیسه هوا، مصرف الکل و دارو با شدت آسیب ارتباط معنادار مشاهده شد. درحالیکه ارتباط سوء مصرف موادمخدر با شدت آسیب معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد، سن، جنسیت، عدم استفاده از کمربند ایمنی، نبود کیسه هوا، مصرف دارو، الکل، ناحیه آسیب دیده، بیشترین ارتباط را با رخداد شدت آسیب های بالاتر داشتند. رعایت نکات ایمنی توسط رانندگان می تواند نقش مهمی در کاهش تصادفات و آسیب های ناشی از آن داشته باشد.

    کلیدواژگان: سوانح ترافیکی، شدت آسیب، ایمنی، رانندگان
  • زهرا قیصری، ملوک خادمی اشکذری*، محمدرضا حسن زاده توکلی صفحات 57-68
    مقدمه

    صداقت علمی یکی از مباحث مهم در حوزه آموزش است. امروزه اغلب موسسات علمی و حتی مجلات مختلف علمی و پژوهشی به دنبال راهی برای جلوگیری از تقلب، سرقت و جعل علمی هستند و سیاست هایی در این حوزه به کار گرفته اند. شناخت مولفه های اثرگذار بر وجود صداقت علمی گامی مهم درجهت یافتن راهی بهتر برای تقویت آن است. مولفه های دینی و اخلاقی از مهم ترین متغیرها در حوزه صداقت تحصیلی هستند که در این پژوهش به عنوان متغیرهای اثرگذار بر صداقت علمی انتخاب شده اند.

    مواد و روش کار

    544 نفر از دانشجویان در حال تحصیل در استان تهران (413 زن و 131 مرد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده در این پژوهش مشارکت کردند و به سوالات سه پرسشنامه بنیان های اخلاقی (MFQ)، جهت گیری دینی چرخشی (CROI) و تقلب علمی پاسخ دادند. به منظور دستیابی به نمره صداقت علمی، نمرات حاصل از تقلب علمی معکوس شدند. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS 26 و AMOS 24، با روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند و برازش نهایی مدل مفروض بررسی شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان پژوهش 96/23 و انحراف استاندارد آن 43/6 به دست آمد. میانگین سنی شرکت کنندگان پژوهش  و انحراف استاندارد آن 6/43 به دست آمد. یافته های اولیه پژوهش حاکی از آن بودند که بین صداقت علمی با جهت گیری دینی و نمره کل بنیان های اخلاقی همبستگی معنادار در سطح 0/01 وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از بوت استراپ نشان داد که مسیر اثر بنیان های اخلاقی به صداقت علمی مثبت و معنادار و مسیر اثر بنیان های اخلاقی به صداقت علمی با میانجی گری جهت گیری دینی غیرمعنادار است. همچنین مدل مفروض از برازش خوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    جهت گیری دینی، رابطه بین بنیان های اخلاقی و صداقت علمی را به طور کامل میانجی گری می کند. به طور کلی می توان گفت با افزایش نمرات در بنیان های اخلاقی، جهت گیری دینی تحت تاثیر قرار گرفته و صداقت علمی را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: صداقت علمی، بنیان های اخلاقی، جهت گیری دینی
  • صدیقه کربلایی، می نور لمیعیان*، محمد اسلامی، لیلا صاحبی، سحر انصاری صفحات 69-79
    مقدمه

    علایم افسردگی در زنان پس از زایمان شایع است و علایم بیشتر افسردگی با نگرانی بیشتر در مورد تهدیدات کووید-19 برای زندگی مادر و نوزاد مرتبط است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه شیوع و عوامل موثر بر علایم افسردگی پس از زایمان در6 ماهه قبل و 6 ماهه بعد از آغاز همه گیری (پاندمی) کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش مقایسه ای قبل و بعد روی تعداد 39724 زنان پس از زایمان در6 ماهه قبل از همه گیری کووید-19 و تعداد 6100 زنان پس از زایمان  در6 ماهه بعد از آغاز همه گیری کووید-19 انجام شد. اطلاعات  از سامانه یکپارچه بهداشت کشوری وزارت بهداشت اخذ شده و داده ها در نرم افزار SPSS 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    شیوع علایم افسردگی پس از زایمان، 6 ماهه قبل و 6 ماهه بعد از آغاز همه گیری کووید-19 به ترتیب 9/1% و 6/2% برای اولین بار در ایران به دست آمد. در تعیین عوامل موثر بر علایم افسردگی پس از زایمان، در 6 ماهه قبل ازهمه گیری کووید-19 متغیرهای سن، شاخص توده بدنی، سابقه مرگ نوزاد، بارداری ناخواسته، تعداد زایمان در سطح 2 و 3 و بیشتر از 3 زایمان با علایم افسردگی پس از زایمان ارتباط آماری معنی دار نشان داد. در 6 ماهه بعد از آغاز همه گیری کووید-19، بین متغیرهای تحصیلات، بارداری ناخواسته، تعداد زایمان 3 و بیشتر از 3 با علایم افسردگی پس از زایمان ارتباط آماری معنی دار نشان داد. براساس آزمون رگرسیون لجستیک چندگانه، همه گیری کووید 19 علایم افسردگی پس از زایمان را افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    با استفاده از یافته های حاصل در راستای پیش بینی و مدیریت عوارض ناشی از علایم افسردگی پس از زایمان می توان احتمال این عوارض و عواقب بعدی آنها را کاهش داد.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، علائم، شیوع، عوامل مرتبط، همه گیری کووید-1919
  • منا مقاره عابد، زهرا پورموحد*، آزیتا آریایی نژاد صفحات 81-90
    مقدمه

    مادران نوزادان نارس در انطباق با نقش مادری دچار مشکل می شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش نقش مادری بر اضطراب و انطباق مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای به صورت  پیش آزمون - پس آزمون بود. تعداد72 مادر (36نفر گروه مداخله و36 نفر گروه کنترل) بعنوان نمونه انتخاب گردیدند. نمونه گیری به روش در دسترس صورت گرفت. سپس نمونه ها بطور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه های ی اسپیل برگر و انطباق با نقش مادری تکمیل شدند. مداخله شامل هفت جلسه آموزشی در قالب توضیح و اجرای عملی مطالب و ارایه پمفلت آموزشی و شرکت فعال مادران تنظیم بود. داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس 24 تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین انطباق با نقش مادری  بعد از دوره آموزشی در گروه آزمون افزایش قابل ملاحظه ای داشته و اختلاف معنی دار با قبل از مداخله را نشان داد. همچنین بین میانگین نمره اضطراب در مادران گروه آزمون، قبل و بعد از مداخله تفاوت معنادار مشاهده شد کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    آموزش نقش مادری باعث کاهش میزان اضطراب و افزایش انطباق مادران نوزادان نارس می شود. پیشنهاد می گردد آموزش نقش مادری به عنوان یکی از برنامه های حمایتی برای کاهش سطح اضطراب مادران در بخش مراقبت های ویژه نوزادان به کار رود.

    کلیدواژگان: نوزادان نارس، اضطراب، انطباق، نقش مادری، آموزش
  • سید علیرضا افشانی، آزاده ابویی*، فاطمه عاصی حداد صفحات 91-100
    مقدمه

    طلاق یکی از مسایل شایع بین زوجین است. بسیاری از پژوهش ها به بررسی پرخاشگری در خانواده پرداخته اند اما اینکه کدامیک از انواع پرخاشگری، به ویژه بین زوجین متقاضی طلاق، فراوانی بیشتری دارد، کمتر مورد توجه محققان بوده است. این پژوهش، تعیین رابطه بین پرخاشگری و کیفیت زندگی زوجین متقاضی طلاق بود. 

    مواد و روش کار

    جامعه ی آماری، کلیه ی زوجین متقاضی طلاق و مراجعه کننده به مرکز تحکیم خانواده شهر یزد در سال1400 بودند که 180 نفر از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه AQ و پرسشنامه (WHOQOL-100) بود. جهت تحلیل داده ها ازضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری از نرم افزارهای SPSS و Amos استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع، پرخاشگری کمتر از متوسط نظری و کیفیت زندگی، بیشتر از متوسط نظری بوده است. یافته های به دست آمده از ماتریس همبستگی نشان داد بین ابعاد پرخاشگری با ابعاد کیفیت زندگی، رابطه معکوس و معنی دار وجود داشت. مدل معادله ساختاری نیز نشان داد پرخاشگری بر کیفیت زندگی اثر معکوس و معنی دار دارد. در مجموع، متغیر پرخاشگری، 18 درصد از واریانس متغیر کیفیت زندگی را تبیین کرد. شاخص های برازش نشان دهنده مطلوبیت برازش مدل و حمایت داده ها از مدل بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه کیفیت زندگی با پرخاشگری رابطه معکوس و خشم و پرخاشگری بدنی با کاهش سلامت روان رابطه دارند، لازم است متخصصان در حوزه خانواده این مهم را برای اقدامات پیشگیرانه در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: زوجین، طلاق، کیفیت زندگی، پرخاشگری
  • محیا ابراهیمی جمارانی، آزاده محمدقاسم، مریم اسماعیلی نسب*، فضل الله احمدی صفحات 101-113
    مقدمه

    سوگ فرآیندی است که  به افراد  داغ دیده به هنگام تجربه درد ناشی از فقدان جهت ساماندهی باورهای آسیب دیده و افزایش پذیرش کمک می کند. در شرایط همه گیری کووید-19، داغ دیدگان به دلیل عدم برگزاری مراسم های سوگواری با شرایط نوظهوری مواجه بودند. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوه مواجهه افراد داغ دیده با پدیده سوگ  در این شرایط انجام گرفته است.

    مواد و روش کار

    برای دست یابی به هدف پژوهش، مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای جهت دار انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، ایرانیانی بودند که یکی از اعضای درجه یک خانواده خود را به واسطه کووید-19 از دست داده بودند. از این میان با استفاده از روش نمونه گیری  هدفمند 16 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه های بدون ساختار تا زمان اشباع داده ها در طی سال های 1401-1400 صورت گرفت. 

    یافته ها

    از تجزیه و تحلیل داده ها، 14 زیر طبقه، (حذف مراسم به دلیل آسیب رسیدن به سلامت جسمانی و روانی، برگزاری مراسم در فضای باز یا مجازی، تاثیر متناقض مراسم مجازی، چشم به راهی حضور دیگران، تلقی مرگ غریبانه متوفی، حس بی پناهی، حذف شدن عوامل تسلی بخش، غافلگیری به دلیل نوظهوری پدیده شیوع کووید-19، عدم دریافت به هنگام پیام تسلیت، برآورده نشدن انتظار بازگشت به شرایط عادی، وداع ناتمام، روند سریع تدفین، تجربه غم ناشی از سوگ برای مدت طولانی، حذف مراسم از عزا درآوردن) و سه طبقه (سوگواری ناکام، تنهایی تلخ، گشتالت ناقص سوگ) و یک مقوله محوری داغ ناتمام به دست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان می داد حذف مراسم های عزاداری در شرایط همه گیری کووید-19، سبب مواجهه افراد داغ دیده با حجم وسیعی از انتظارات برآورده نشده، می شود. در یک چنین حالتی حسرت جبران گذشته به صورت پرونده ای باز در ذهن داغ دیده گان باقی می ماند و مانع طی مراحل سوگ به صورت طبیعی می شود. متخصصان حوزه بالینی با بهره گیری از این یافته ها می توانند با پرداختن به خطاهای شناختی موجود در این حوزه، عبور از مراحل سوگ را برای این افراد تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: سوگ، داغ دیدگی، قرنطینه، کووید-19
  • غلامرضا مسعودی، مجتبی کندری*، محمدهادی عباسی، حسین انصاری، معصومه رهدار، حسینعلی ستوده صفحات 115-126
    مقدمه

    بیماری کووید-19 یا سندرم تنفسی حاد یکی از مهم ترین نگرانی‏های سلامت جهان شده است؛ بنابراین دریافت اطلاعات صحیح، یک نیاز اساسی برای تشخیص یا پیشگیری از بیماری است. این مطالعه با هدف بررسی چگونگی دسترسی جمعیت روستایی به اطلاعات کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مقطعی از اردیبهشت تا بهمن 1401 با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام شد. ابتدا از هر یک از پنج شهر تحت پوشش منطقه سیستان، چهار مرکز خدمات جامع سلامت بصورت تصادفی انتخاب شدند. سپس از هر مرکز خدمات جامع سلامت انتخاب شده، دو خانه بهداشت و در مجموع 40 خانه بهداشت به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند. در مرحله بعدی، بر اساس جمعیت هر یک از خانه های بهداشت و نسبت جمعیتی، نسبت به کل جمعیت مورد مطالعه و در نظر گرفتن معیارهای ورود، افراد از روستاهای مختلف به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند.ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش های جمعیت شناختی و اختصاصی بود. روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات یک پانل 10 نفره از متخصصان و پایایی آن به روش همسانی درونی تایید شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، درصد) و آمار تحلیلی (آزمون خی و تحلیل واریانس یک طرفه) توصیف و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع 900 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین سنی مشارکت کنندگان در پژوهش (12/56) 35/85 سال و 52/4 درصد افراد مرد و 45/8 درصد افراد بی سواد و یا از تحصیلات مقدماتی (ابتدایی و راهنمایی) برخوردار بودند. تحلیل داده ها بر اساس رسانه های متفاوت نشان داد که 7/66% افراد بیشترین اطلاعات خود درباره بیماری کووید-19 را از طریق بهورز گرفته بودند و میانگین نمره آگاهی (2/84)  14/15 از نمره کل 16) و عملکرد (4± 16/69 از 21) آن ها نسبت به بقیه افراد موردپژوهش به صورت معنی دار بالاتر بود. رادیو به عنوان یک رسانه اجتماعی با 8/3% کمترین نقش را در انتقال اطلاعات کووید-19 داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه بهترین منبع دریافت اطلاعات در زمینه کووید 19 در جوامع روستایی، بهورزان خانه های بهداشت بودند، لذا تقویت شبکه های بهداشتی و اجرای برنامه های آموزشی در جهت توسعه اطلاعات بهورزان در رابطه با بیماری کووید-19 نقش مهمی در بهبود اطلاعات بهداشتی جوامع روستایی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کووید 19، جمعیت روستایی، منابع اطلاعاتی
  • علی اصغر حائری مهریزی*، ژیلا صدیقی صفحات 127-129

    سردبیر محترم، در مطالعه «مداخله ای قبل و بعد با متغیر وابسته کیفی» در صورتی که برای تعیین اندازه نمونه از فرمول مطالعه «مداخله ای شاهددار با متغیر وابسته کیفی» استفاده شود، اندازه نمونه کمتر از نیاز برآورد خواهد شد و این قبیل مطالعات از توان پایین تری برخوردار خواهند شد و نتایج آنها علی رغم تلاش محققان، از اعتبار مناسبی برخوردار نخواهد بود. در این راستا پیشنهاد می شود که پژوهشگران در انتخاب فرمول مناسب برای تعیین اندازه نمونه بر اساس طراحی مطالعه، دقت نمایند. یکی از اساسی ترین مراحل در تدوین طرح نامه طرح های پژوهشی/ پایان نامه ها، تعیین اندازه نمونه است. تعیین اندازه نمونه بر اساس مشخص شدن تعدادی از پارامترهای مورد نیاز در فرمول تعیین اندازه نمونه از  قبیل واریانس و اندازه اثر در مطالعات با متغیر وابسته کمی و نسبت در مطالعات با متغیر وابسته کیفی است. در طرح های «مداخله ای قبل و بعد با متغیر وابسته کیفی» یکی از نکات مهم و کلیدی استفاده از فرمول صحیح تعیین اندازه نمونه در این قبیل مطالعات است. در یک مقاله جداگانه به نکاتی در مورد فرمول مناسب برای تعیین «اندازه نمونه مطالعه مداخله ای قبل و بعد با متغیر وابسته کمی» اشاره شده است و در این مقاله به نکاتی درباره فرمول مناسب برای تعیین اندازه نمونه مطالعه مداخله ای با متغیر وابسته کیفی با طراحی قبل و بعد (دارای گروه های جفت شده یا paired) » اشاره شده است...

    کلیدواژگان: اندازه نمونه، مطالعات مداخله ای
  • علی محمد مصدق راد* صفحات 131-134

    سردبیر محترم،سیاستگذاری سلامت فرایند تدوین، اجرا و ارزشیابی سیاست هایی برای حل مسایل بهداشتی و درمانی جامعه است. سیاست سلامت مجموعه دستورالعمل هایی است که توسط سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت در حوزه های تامین مالی، تولید منابع و ارایه خدمات سلامت به منظور تامین، حفظ و ارتقای سلامتی مردم جامعه تدوین می شود و راهنمای تصمیم گیری و برنامه ریزی مدیران سطوح پایین است. سیاست های سلامت در سطوح کلان (وزارت بهداشت)، متوسط (دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی) و خرد (سازمان بهداشتی و درمانی) نوشته می شود. از شواهد معتبر پژوهشی باید برای سیاستگذاری سلامت استفاده شود تا اجرای سیاست ها منجر به رفع مشکلات سلامتی مردم جامعه شود...

    کلیدواژگان: سیاستگذاری سلامت، خلاصه سیاستی، ترجمان دانش، پژوهش های سلامت
|
  • Emad Ashtarinezhad, Kambiz Ahmadi*, Azadeh Mojiri Pages 7-17
    Objective (s)

    The use of statistical methods to reach the clustering and ranking of health in the society can give a proper view of the state of health in Iranian provinces. The aim of the current research was to cluster and rank Iranian provinces based on some health indicators.

    Methods

    This was a descriptive study. Clustering and ranking Iranian provinces were carried out according to several items such as the number of employees working in faculties of medical sciences, doctors, paramedics, hospitals, active beds, primary health care providers, laboratories, rehabilitation centers, nuclear medicine centers, clinics and emergency centers. The data were collected from the statistical yearbooks of the provinces.  Clustering analysis and data visualizations were performed in R software and ranks were obtained using Topsis software.

    Results

    The results showed that the provinces of Ilam, Yazd, Semnan, South Khorasan, Zanjan, Ardabil, Fars, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, and Chaharmahal and Bakhtiari had the highest health scores and belonged to the third cluster. Their ranks were 1 to 9 respectively. In the first cluster the following provinces were observed: Qom, Tehran, Alborz, and Hamedan with scores of 0.552, 0.540, 0.460, and 0.36 respectively indicating that these provinces had the lowest health scores and their ranks were 28 to 31. The other provinces appeared on the second cluster and ranked 10 to 27 with almost equal scores.

    Conclusion

    In order to achieve health equity, the indicators should be improved in provinces belonged to the first cluster to in order to achieve the standard per capita.

    Keywords: Topsis, Clustering, Ranking, Health indicators
  • Alimohamad Mosadeghrad, Alireza Darudi, Fereshteh Karimi* Pages 19-34

    Objective (s): 

    Health services tariff is “the mandated price of health services determined by authorities and must be paid to healthcare providers in exchange of receiving services”. The pricing and tariff-setting system of healthcare services in Iran is facing challenges. This study aimed to identify and explain healthcare pricing and tariff-setting methods.

    Methods

    This study was conducted in 2023. Five English databases (i.e., PubMed, Web of Science, Scopus, Embase, and ProQuest) and three Persian databases (i.e., Magiran, Iranmedex and SID) and Google and Google scholar search engines were searched to find scientific sources. Finally, 45 documents related to healthcare pricing and tariff-setting methods were selected and analyzed using MAXQDA software version 10.

    Results

    Overall, 20 healthcare pricing and tariff setting methods were identified, including capitation, per diem, fee-for-service, global budget, negotiation-based, resource-based relative value scale, cost-plus, value-based, pay-for-performance, best practice-based, diagnosis-related groups, bundled, reference, tiered, sliding-scale, premium, market-based, risk-adjusted, subscription and competitive bidding. Each of these pricing and tariff-setting methods has advantages and disadvantages. In general, the prospective and fixed pricing methods reduce healthcare costs and increase the efficiency of healthcare organizations. The use of complementary value and performance based methods improve the quality of health services.

    Conclusion

    Health care pricing and tariff-setting methods affect access to health services, and quality and cost of health services. The capitation method along with the value and performance based methods are suggested for the pricing of outpatient services; and diagnosis related groups, bundled and best performance-based methods are suggested for the pricing of inpatient services in Iran.

    Keywords: Pricing, Tariffing, Health Services, Scope Review
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Zahra Mohammadi, Masoumeh Ebrahimi Tavani, Ali Heidari Roochi, Farid Gharibi* Pages 35-46
    Objective (s)

    The healthcare environment should provide the highest level of safety for staff and clients. This study aimed to assess the structural and non-structural safety status of Tabriz primary health care centers.

    Methods

    This cross-sectional study assessed 40 comprehensive healthcare centers in Tabriz, Iran in 2019. The data collection instrument was a self-designed questionnaire We assessed the compliance of comprehensive healthcare centers with the standards checklist through conducting interviews, considering observations, and reviewing the documents. The descriptive results for qualitative data were reported as frequency (percentage) and for quantitative data as mean (standard deviation). Furthermore, to evaluate the association between contextual variables and physical safety status of centers, t-test, ANOVA, and Tukey’s post hoc tests were used as appropriate (structural or non-structural).

    Results

    The results of the study showed that the level of structural, non-structural, and total safety for the physical space of the centers was 48.2%, 37.4%, and 43%, respectively. Accordingly, based on cutting points, the level of structural safety and total safety was identified as moderate, and the level of non-structural safety was identified as low. In addition, descriptive results showed that there is a statistically significant relationship between urban area and non-structural safety so that non-structural safety of centers located in zone 4 was significantly higher than the safety of centers located in zone 10 (P = 0.011).

    Conclusions

    Based on the findings, the safety status of Tabriz health centers was identified as unfavorable and will not able to provide proper services to their covering population in serious hazards.

    Keywords: Structural safety, Non-structural safety, Physical environment, Health centers
  • Mohamad Jebraeily, Rasul Bidel Nikoo, Bahlol Rahimi, Naser Masoudi, Shila Hasanzadeh*, Farshad Faghisolouk Pages 47-55
    Objective (s)

    Considering the high number of traffic accidents in Iran, it seems necessary to investigate the factors related to the severity of traffic accidents. The purpose of this study was to investigate the relationship between compliance with safety precautions and the severity of injuries caused by traffic accidents in Urmia, Iran.

    Methods

    This was a cross-sectional study. The study was conducted retrospectively on available data of the trauma registration system from 2017 to 2022. The research population included 428 drivers who were admitted to a teaching hospital for trauma caused by the traffic accident in Urmia, Iran. Chi-square and Fisher's statistics were used to investigate the relationship between demographic variables, damaged area, behavioral factors, use of safety equipment (air bag and seat belt) and severity of injury.

    Results

    From 428 drivers injured in traffic accidents, the most injuries were in the head and neck areas. Non-use of seat belts and absence of airbags were reported in 277 and 340 cases of accidents, respectively. 287 people had a history of alcohol consumption, 284 people had a history substance abuse, and 346 people had a history of drug use. A significant relationship was observed between age, gender, injured area, use of seat belts, having airbags, alcohol and drug consumption with injury severity (P<0.05). While the relationship between substance abuse and injury severity was not significant (P=0.517).

    Conclusion

    The results showed that age, gender, lack of seat belt use, lack of airbags, drug use, alcohol, and the injured area were the most factors related to the occurrence of higher severity injuries.

    Keywords: traffic accidents, injury severity, safety, drivers
  • Zahra Gheisari, Molouk Khademi Ashkexari*, MohamadReza Hasanzade Tavakoli Pages 57-68
    Objective (s)

    The current study was conducted aiming to assess the effect of moral foundations on academic integrity through the mediation of religious orientations.

    Methods

    This was a cross sectional study on 544 (413 females & 131 males) convince sample of students of Tehran universities in Iran. The required data were collected using a multi-part questionnaire including demographic information, the Moral Foundation Questionnaire (MFQ), the Circumplex Religious Orientation Inventory (CROI), and the Academic Dishonesty. Then data were analyzed using Structural Equation Modelling (SEM) and bootstrap test was used to check the mediating role of variables.

    Results

    The mean age of participants was 23.96 ± 6.43 years ranging from 17 to 53. The results showed that there was a positive and significant correlation between academic integrity and moral foundations (r=0.14, p<0.01). Also the correlation between academic integrity and religious orientation were significant (r=-0.18-0.21, p<0.01). Based on the findings moral foundations and academic integrity had a statistically significant direct relationship (P<0.001), but through the mediation of religious orientation, this relationship was not significant, which indicated that there was a full mediation effect.

    Conclusion

    The findings suggest that religious orientation mediates the relationship between moral foundations and academic integrity. In general, it seems that by increasing moral foundations, religious orientation could be affected and in turn academic integrity will be increased.

    Keywords: Academic Integrity, Moral Foundation, Religious Orientation
  • Sedighe Karbalaei, Minoor Lamyian*, Mohammad Eslami, Leyla Sahebi, Sahar Ansari Pages 69-79
    Objective (s)

    Postpartum depression is common in women. The present study was conducted with the aim of investigating and comparing the prevalence and factors affecting symptoms of postpartum depression in 6 months before and after the beginning of the covid-19 pandemic.

    Methods

    This cross-sectional study compared symptoms of postpartum depression in 39724 women who gave birth 6 months before the COVID-19 pandemic and 6100 women who gave birth after the COVID-19 pandemic. The information related to the symptoms of postpartum depression was extracted from mental health screening records that are commonly used in health centers covered by the Ministry of Health. General information was obtained from the National Integrated Health System of the Ministry of Health and the data were analyzed in SPSS 22 software.

    Results

    The prevalence of postpartum depressive symptoms 6 months before and 6 months after the COVID-19 pandemic was 1.9% and 2.6%, respectively. Symptoms of Postpartum depression 6 months before the COVID-19 pandemic significantly was associated with age, body mass index, history of infant death, unwanted pregnancy, the number of births (P<0.05), while symptoms of postpartum depression 6 months after the COVID-19 significantly was associated with education, unwanted pregnancy, the number of births (P<0.05). Based on multiple logistic regression analysis, the COVID-19 pandemic increased symptoms of postpartum depression [(OR=1.49, 95% CI: (1.12– 1.83)].

    Conclusion

    The COVID-19 pandemic influenced postpartum depression. The findings from the current study might be helpful in postpartum depressive symptoms management in the future crises.

    Keywords: postpartum depression, symptoms, prevalence of depression symptoms, related factors, COVID-19 pandemic
  • Mona Maghare Abed, Zahra Pourmovahed*, Azita Aryaeenezhad Pages 81-90
    Objective (s)

    Mothers of preterm infants have some challenges in comprehending the maternal role. This study aimed to assess the effectiveness of an educational intervention on maternal role adaptation and anxiety among mothers with preterm infants in the Neonatal Intensive Care Unit (NICU).

    Methods

    This was an interventional study with pre- and post-test design. Participants were 72 mothers selected through convenience method. Then they were divided in two groups randomly (36 samples per intervention and control groups). Data were collected by demographic questionnaire, the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI) and the Adaptation to Maternal Role Questionnaire (AMRQ). Interventions included seven training sessions to clarify and practice intended topics. Data were analyzed in SPSS version 24 software.

    Results

    The mean maternal role adaptation after the training course increased and showed a significant improvement compared with before the intervention (130.78, SD = 9.94 vs. 113.64, SD = 15.90; P = 0.001). Also, a significant decrease was observed between the mean anxiety score of mothers in the intervention group before and after education (101.89, SD =7.82 vs. 91.83, SD = 8.83; P =0. 001). No significant difference was observed among the control group either for maternal role or anxiety.

    Conclusion

    Mothers training reduces anxiety and increases maternal role adaptation of mothers of preterm infants. It is suggested that mothers training be used as one of support programs to reduce the anxiety level of mothers in the neonatal intensive care unit.

    Keywords: Premature infants, anxiety, maternal role, adaptation, education
  • Seyed Alireza Afshani, Azade Abooei*, Fateme Asihaddad Pages 91-100

    Objective (s): This study aimed to assess the relationship between aggression and the quality of life of couples applying for divorce.

    Methods

    This was a cross sectional study. The statistical population was all couples who applied for divorce and referred to the Yazd Family Consolidation Center, Iran in 1400. Of these, a sample of 180 individuals were selected through availability.  The Aggression Questionnaire (AQ) and the World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-100) questionnaire were used to collect the data. The data were analyzed by performing Pearson's correlation and structural equation modeling.

    Results

    The findings obtained from the correlation matrix showed that there was an inverse and significant relationship between the dimensions of aggression and the dimensions of quality of life (r = -0.43). The structural equation model also showed that aggression had an inverse and significant effect on quality of life (p<0.01). In total, the aggression explained 18% of the variance of the quality of life. The fit indices indicated the goodness of fit of the model and supported the data for the model.

    Conclusion

    Quality of life has an inverse relationship with aggression in general. In particular, anger and physical aggression are related to mental health reduction.

    Keywords: Couples, Divorce, Quality of Life, Aggression
  • Mahya Ebrahimi-Jamarani, Azadeh Mohamad-Ghasem, Maryam Esmaeilinasab*, Fazlollah Ahmadi Pages 101-113
    Objective (s)

    Grief is a natural experience that helps bereaved people process the pain of loss and move toward healing. Throughout the COVID-19 pandemic, the bereaved people were faced with unprecedented conditions due to the absence of mourning ceremonies. The present study was to explore the personal experience by which the bereaved ones encountered the situation.

    Methods

    A qualitative study was conducted with a purposeful sample of Iranians who had lost a family member due to the virus. Data were collected using unstructured interviews until saturation was research. The study was conducted during 2021-2022

    Results

    We interviewed 16 bereaved people. The data analysis revealed 14 subcategories, 3 categories: failed mourning, bitter loneliness, incomplete gestalt of grief and a core theme as endless sorrow.

    Conclusion

    The findings showed that not holding mourning ceremony during the covid-19 epidemic caused bereaved people with a large number of unfulfilled expectations. It seems that there is need to find a way through the stages of mourning for these people by addressing their expectations and wishes.

    Keywords: Grief, Bereavement, COVID-19, Quarantine
  • Gholamreza Masoudy, Mojtaba Kondori*, MohammadHadi Abasi, Hosein Ansari, Masoumeh Rahdar, Hosseinali Sotudeh Pages 115-126

    Objective (s):

     The Covid-19 or the respiratory acute syndrome disease has become one of the most important health concerns worldwide. Hence, receiving the correct information is a basic need for prevention of the disease. This study aimed to assess how rural population accessed the Covid-19 information.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted from April 2022 to February 2023. Using the multi-stage sampling method, nine hundred rural populations from the Sistan, Iran considering the inclusion criteria randomly were entered into the study. Data collection instrument included socio-demographic and specific items. The data were analyzed using descriptive statistics (mean, percentage) and statistical tests (chi square test, and one-way anova test). The significant level set at p≤ 0.05.

    Results

    The mean age of the participants was 35.85 ± 12.56 years, and 52.4 percent of the participants were women and 38% had primary education. Data analysis according to different social media showed that 66.6% of participants obtained information through rural health workers and the mean scores of knowledge (14.15±2.84 out of a total score of 16) and preventive behaviors (16.69±4 out of 21) were significantly higher than who obtained information from other different sources. In addition, the lowest source information was radio (8.3%).

    Conclusion

    According to the findings, rural health workers were the most important source for providing information on Covid-19 among rural population. It seems that the rural health networks have a vital role in health promotion of rural population.

    Keywords: Covid-19, Rural population, Information Sources
  • AliAsghar Haeri-Mehrizi*, Jila Sadighi Pages 127-129

    Dear Editor, In “before-after" intervention studies with qualitative outcome(s), we should not use the same formula when the outcome(s) are quantitative since the appropriate variance in this formula are not used and thus the sample size will not have adequate confidence and power.  A formula for such studies is proposed to overcome problems highlighted above.

    Keywords: Interventional Design, Sample Size
  • Ali Mohammad Mosadeghrad* Pages 131-134

    Dear Editor,Health policy is course of actions developed by policy makers and senior managers in the areas of financing, resource generation and health service delivery to promote, restore, and maintain health of the community. In fact, health policies are guides for formulating health programs and actions by front-line managers. Research evidence should be used for health policy making. A policy brief is a short document that presents the findings and recommendations of a research project to policy makers and senior managers. It is a tool for providing policy advice to health policy makers, which includes a summary of the issue or problem, solutions to solve the problem and their advantages and disadvantages. The purpose of the policy brief is to help policy makers or people influencing the policy making process to make better and faster decisions. Therefore, the policy brief should include background information to fully understand the problem and its root causes, convince the policy maker of the necessity of solving the problem, provide the necessary information on the best options for solving the problem and encourage the policy maker to make the right decision. The main and mandatory components of a policy brief are the title, executive summary, introduction, policy problem, research method and findings, policy recommendations and policy implications. Optional components of a policy brief include columns, case studies, tables, figures, graphics, photographs, authors' names, acknowledgments, publication details, and references.

    Keywords: Health policy, policy brief, knowledge translation, health research